【影片】《我老婆日日唔煮飯》第一集:家有鱷妻/鱷魚肉煲海底椰湯/豆豉水汁蒸鱷魚/蒜香半煎炸排骨

Hello,我係寶兒,我終於都出片了
.
一直以嚟,都係one-woman band。
因為鍾意食同鍾意煮嘢食,所以自己學煮、自己研究食譜、自己在家set場拍攝、自己影全部煮食步驟、自己寫食稿,在專欄裏面默默煮,出了兩本食譜書。
由2012年開始,一個人只有一雙手,但真係好想嘗試拍片啊,拍一啲可以鏡頭內外大家一起學習的煮食影片,再加一點趣味。
今次,終於終於願望成真。
好幸運地,遇上了這隊來自四面八方的有心攝製隊,大家都好鍾意食嘢、煮嘢,而大家都好想拍好呢條片。
如果話,我平時一個人影煮嘢食,要用超過四小時;為咗呢條片,係用咗每個人超過八小時,Get eat ready!仲要多謝主腦的傾力傾情支持!
希望大家鍾意,有任何建議,記得留言話我知~
.
仲有記得Like, Share & Subscribe,霞姨下次先會派飯盒俾我食
.
*今晚「兩餸一湯」菜單*
– 鱷魚肉煲海底椰湯
– 豆豉水汁蒸鱷魚
– 蒜香半煎炸排骨

請期待第二集~~~
Credit
Content | Poyee Lee
Producer | FT
Cameraman | UUpanda
Video Editor | Asiamedia Information Ltd
Designer | 匿
.
寶兒
.
24/10/2018
---
【《我老婆日日唔煮飯》第一集:家有鱷妻】
有個老婆(Poyee)日日詐死唔煮飯,最終煮咗「鱷魚・肉三味」,到底係咩嚟?即刻去片!

呢個系列嘅靈感,嚟自一套賣座日本電影《我老婆日日都扮死》。老婆日日扮死,都係想引老公注意。Poyee日日唔煮飯,都係想鼓勵大家動手煮餐住家飯,等屋企人個個食得開心啫。

—————————-

Poyee(寶兒)係食譜作者、烹飪導師、專欄作者同美食愛好者。佢曾經喺2013年參加咗法國工作假期(Working Holiday),周圍學整法式地道菜,佢嘅文章刊登喺香港嘅報章雜誌。出版著作有《出走,走進法國人家廚房》及《法國咬一口——61道在家也能做的法式料理》;專欄有《明報》每月「歐陸煮意」教授西式料理;以及「另一個胃」教授西式甜品。佢同時鍾意涉獵各種菜式嘅烹調方法,包括中西日韓等,務求親手炮製出天下美食!

Poyee嘅Facebook專頁 : 煮事:屋邨女孩的法國廚房
Poyee嘅IG : cookstuffs.poyee
Get Eat Ready嘅IG:geteatready
Get Eat Ready嘅YouTube: Get Eat Ready

給 煮事 留言:

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s